Tekenen als meditatie

Inhoud

Een heerlijke week om in rust en stilte te kijken naar de dingen om ons heen, ons te oefenen in het 'onbevangen waarnemen' en weer leren te verwonderen.

Tekenen met een eenvoudig potlood is daarbij ons hulpmiddel.

In de ochtend wordt er les gegeven, tijdens de namiddag is er gelegenheid om zelf op pad te gaan, te rusten, of gebruik te maken van het aanbod van de manoir. 's Avonds is er gelegenheid voor uitwisseling van ervaringen.

Alle maaltijden worden samen genuttigd.


Quotes

' De betekenis van het leven is om te zien '                                                          Zenmeester Hui Neng, 7de eeuw

' Alles wat in niet heb getekend, heb ik niet werkelijk gezien '                                                       Frederick Franck


Meer ...

Elke seconde van ons wakkere leven zijn we bezig met kijken. We kijken naar bomen, dieren, mensen, het gezicht van onze geliefde. Maar zien we de dingen ook werkelijk? Hebben we gezien hoe dat blaadje zich ontvouwt? Hoe het gras zich buigt in de wind? Hoe het kind de wereld omarmt? Waarin jou gezicht verschilt van het mijne?

Het Zen Zien Tekenen leert je niet-oordelend waarnemen en met volle aandacht betrokken te zijn bij de dingen om je heen. Meer dan een potloodje en papier heb je daarvoor niet nodig ...

In deze week oefenen we ons in stil zijn, in onbevangen waarnemen, in de dingen om ons heen werkelijk te leren zien. Ons te verwonderen over dat wat er is. Tekenen is deze week het middel om onze aandacht te richten.

Afhankelijk van wat zich tijdens ons verblijf aandient tekenen we bloemen, de tuin, mensen of de ruimte. Dat doen we stap voor stap: het tekenen wordt zo een reis van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen.

Het accent ligt tijdens het tekenen op stilte en meditatie, maar er is ook gelegenheid om een persoonlijk gesprek te hebben met de begeleider - of met elkaar in gesprek te gaan rondom een thema.


Voor wie

Deze retraite/cursus is voor als je graag tekent, of dat wil leren. Als je zelf al veel tekent of schildert, leer je hiermee je manier van kijken te verdiepen. Maar: het zen zien tekenen is echter geen nieuwe tekentechniek. Het is vooral een meditatievorm, waarmee je met meer aandacht in het leven kunt staan. Een meditatie in actie.

Tekenervaring is dus niet nodig. Wel plezier in het tekenen. Maar ook voor geoefende tekenaars bidet het Zen Zien Tekenen een hele nieuwe en diepgaande ervaring.

Deze week is ook heel fijn voor als je je een weekje terug wel trekken, veel in stilte wil zijn, maar tegelijk ook graag samen met anderen de dingen en de mensen om je heen werkelijk wil ervaren.


Praktische informatie

De cursus start op maandagochtend 13 mei 2024 en sluit af op vrijdagochtend 17 mei 2024.

Aankomst zondag 12 mei 2024 tussen 16 en 18 u. Vertrek vrijdag 17 mei 's middags.

Prijs per deelnemer:

- voor een individuele deelnemer die verblijft in een kamer: 1.150 EUR

- voor 2 deelnemers die samen komen en een kamer delen: 975 EUR

(verblijf, taksen, kwalitatief ontbijt-lunch-3 gangen diner en dranken bij de maaltijden inbegrepen)

Elke ochtend starten we voor het ontbijt met een stiltemeditatie. Van ca. 9.30-12 uur wordt er lesgegeven in het zen zien tekenen. Dat doen we eerst binnen, maar we gaan ook steeds meer naar buiten.

De middagen zijn vrij om zelf op pad te gaan of het geleerde in de praktijk te brengen. Aan het eind van de middag - of de avond - wisselen we onze ervaringen uit en doen naar behoefte nog een oefening.

Je kan 's middags ook gebruik maken van het aanbod van de manoir.

Benodigd materiaal: Je kan je eigen tekenmateriaal meenemen, maar in principe is alles wat je nodig hebt aanwezig. Neem wel een (A3) mapje of koker mee om je tekeningen in op te bergen, en een vouwkrukje om buiten mee te tekenen.


Informatie over de begeleider           

Nelleke Metselaar tekent sinds haar kindertijd en is sinds een tiental jaar gids in de traditie van het Zen Zien Tekenen zoals dat ontwikkeld is door de Nederlandse Amerikaan Frederick Franck. Zij was tijdens haar professionele leven organisatiecoach en begeleider van dialogen rond moeilijke vraagstukken.

Zij geeft les in het Zen Zien Tekenen in aar atelier in Bilthoven en een aantal meerdaagse retraites per jaar in het klooster in Huissen in Nederland.

Zij is auteur van het 'Inspiratieboek Zen Zien Tekenen'. Tijdens de cursus is dit boek in te zien en evt. aan te schaffen. Het is ook verkrijgbaar in de boekwinkel.

Aanbevolen: de boeken van Frederick Franck. Hij schreef tijdens zijn leven (1909-2006) veel boeken over wat hij noemde de 'Zen van het Zien'. De meeste zijn echter alleen nog antiquarisch te verkrijgen.


Wie reist, die schrijft !

door Sabine De Vriendt, germaniste en psychologe

Heilige Onrust, een pelgrimage naar het volle leven !

door Joris Capenberghs, cultuurhistoricus en antropoloog

Ann Vansteenkiste (Curiosithee)

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x