Wie reist, die schrijft !

Inhoud

Een vijfdaagse verkenning in de reisliteratuur, in combinatie met creatieve schrijfsessies.

Omdat Les Mirandes op een oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ligt, is het een ideale plek om te focussen op de ervaringen van reizigers door de eeuwen heen. Reisverhalen behoren tot de oudste vorm van literatuur, met de Odyssee van Homeros als beroemd voorbeeld uit de oudheid. In de middeleeuwse ‘queesten’ kwam de reissymboliek centraal te staan. Met de ontdekkingsreizen in de nieuwe tijd en het groeiende reistoerisme van de 18e tot de 20e eeuw nam de populariteit van het genre verder toe. De reisliteratuur kan je onderbrengen in verschillende categorieën: fictie en non-fictie, literaire verhalen of realistische reportages, persoonlijke herinneringen of toeristische gidsen…


Quote

De wereld is een boek. Wie niet reist, leest maar één bladzijde. (Augustinus, 354-430)


Meer ...

Doorheen het vijfdaags programma (van 30 mei tot 4 juni 2024) bespreken we de geschiedenis van de reisliteratuur aan de hand van een gevarieerde bloemlezing. Parallel gaan we in groep aan de slag met persoonlijke reisherinneringen en gerichte kijk- en schrijfopdrachten in de omgeving van Les Mirandes. In de creatieve schrijfsessies krijg je tips en tijd om je eigen verhalen te structureren en literair vorm te geven. De persoonlijke begeleiding en feedback helpen je om je eigen stijl te ontwikkelen, maar de nadruk ligt op het plezier om creatief met taal bezig te zijn in verbinding met je reis- en schrijfgenoten in de inspirerende omgeving van Les Mirandes.


Praktisch:

De prijs voor deze themaweek bedraagt 1.350 eur per deelnemer. Indien u uw partner meebrengt zonder dat die deelneemt aan de schrijfsessies is er een meerkost van 400 eur.

Het verblijf betreft 5 overnachtingen met aankomst 30 mei 2024, in de loop van de namiddag, diner om 18 u; en vertrek op 4 juni 2024, na het ontbijt.

Alle maaltijden inbegrepen.

U kan eventueel met de TGV komen naar Angoulême, waar we u kunnen ophalen. De reistijd Lille - Angoulême bedraagt slechts 4,5 u.


Over de begeleider

Sabine De Vriendt behaalde na haar opleiding als germanist (1992) ook een masterdiploma in de klinische psychologie (2000). Ze combineert haar voorliefde voor literatuur en geschiedenis met haar interesse in de menselijke psyche, zowel in haar job als taaldocent als in haar voordrachten rond cultuur-historische thema’s.Heilige Onrust, een pelgrimage naar het volle leven !

door Joris Capenberghs, cultuurhistoricus en antropoloog

Tekenen als meditatie

door NELLEKE METSELAAR, gids in de traditie van het 'Zen Zien Tekenen' zoals Frederick Franck dat heeft ontwikkeld.

Ann Vansteenkiste (Curiosithee)

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x